Grävande och avslöjande journalistik ligger i en kvällstidnings DNA, och Expressen är inget undantag. Tidningens dedikerade grävgrupp har genom åren stått för en stor mängd uppmärksammade publiceringar, som i flera fall fått konsekvenser för politiker och andra makthavare. Gruppen leds sedan 2006 av Christian Holmén, och dess medarbetare har tilldelats utmärkelser som Stora Journalistpriset och Guldspaden.
– Jag tror att den här typen av journalistik är extra viktig i dagens medielandskap. I ett ständigt pågående nyhetsflöde där mycket blir allmängods direkt är det centralt att ha ett unikt innehåll, säger David Baas, reporter i grävgruppen.
– Sedan är den granskande journalistiken viktig i sig, som en del av en fungerande demokrati.
”Människor har rätt att få veta”
Tillsammans med sina kollegor har David de senaste åren stått för flera uppmärksammade artiklar, där iögonfallande många handlar om politiska och religiösa extremister. Bland dessa finns exempelvis avslöjandet om en sverigedemokratisk politiker i Stockholm som i privata chattar för rasideologiska resonemang samt publiceringen då en IS-rekryterare i Örebro tas på bar gärning med dold kamera.
Expressen startades 1944 för att fungera som en kraft mot totalitära strömningar. Och detta är något som David Baas dagligen tar med sig i sitt journalistiska arbete.
– Det är en historisk roll som vi tar på största allvar, oavsett om extremisterna kommer i form av nazister, vänsterextremister eller våldsbejakande islamister. Människor har rätt att få veta vilka som organiserar sig för att störta vårt demokratiska samhällsskick.
Hur har den grävande journalistiken utvecklats de senaste åren?
– Själva hantverket är i stort sett likadant som tidigare. Det handlar om ett långsiktigt och förtroendebyggande källarbete. Sen har de granskade miljöerna förändrats där inte minst extremister varit tidiga med att anamma nya tekniska möjligheter för att verka och nå ut.
– Den tekniska utvecklingen ställer också nya krav på mig som journalist att kunna kommunicera säkert för att skydda källor, säger David Baas.