Rekryteringsprocessen på Bonnier News

Så här brukar en generell jobbprocess se ut hos oss på Bonnier News. Varje process är unik men de flesta av våra rekryteringar följer stegen nedan:

För att ge alla samma förutsättningar att söka till oss tar vi inte emot spontanansökningar. Istället annonserar vi ut alla våra lediga tjänster.

När ett jobb som intresserar dig dyker upp rekommenderar vi dig att söka direkt då vi ofta jobbar med löpande urval. Vi vill att du skickar in ditt CV och/eller bifogar länk till din LinkedIn-profil. Personligt brev är inget måste. Det räcker med att du skriver några korta rader om dig själv och vad det är som lockar med tjänsten i fritextrutan i ansökningsformuläret.

När du har sökt en ledig tjänst kommer du att få ett automatiserat mejl tillbaka från oss med kontaktuppgifter till ansvarig rekryterare som du är välkommen att kontakta om frågor dyker upp.

Vi gör ett urval av de ansökningar som kommit in. Då tittar vi på hur din profil matchar de erfarenhets- och kunskapskrav som angivits i annonsen. Det kan till exempel handla om utbildning, systemkrav eller ledarskapserfarenhet.

Efter urvalet använder vi oss i vissa processer av  personlighetstester och logiska tester från Alva Labs. Syftet är att få en ytterligare dimension av din personlighet och potential för rollen. Vi kontaktar sedan de kandidater som vi tror har bäst förutsättningar att lyckas i rollen för telefonintervju.

Vi kontaktar sedan de kandidater som vi tror har bäst förutsättningar att lyckas i rollen för en kortare telefonintervju som tar cirka 15–20 minuter. Syftet är att få en djupare förståelse för din bakgrund, nuläge och tankar kring framtiden.

De kandidater som inte gått vidare i processen kommer att få återkoppling via ett mejl från oss. På grund av att vi ofta får ett stort antal sökande till våra lediga tjänster har vi begränsad möjlighet att skicka specifik återkoppling till varje kandidat. Önskar du ändå personlig feedback går det bra att mejla till ansvarig rekryterare.

Hos oss är första intervjun oftast digital. Det enda du behöver är en dator med bra uppkoppling samt möjlighet att sitta i en lugn och ostörd miljö.

Vad frågar vi om?
Under intervjun kommer vi gå igenom din bakgrund och fråga om vad som är viktigt för dig hos en
arbetsgivare. Vi vill helt enkelt lära känna dig lite bättre, samtidigt som det är en möjlighet för dig att lära känna oss. Vi brukar också ställa kompetensbaserade frågor vilket innebär att vi kommer att be dig ge exempel från hur du agerat i tidigare situationer. Forskning visar att det är bästa sättet att hålla objektiva och träffsäkra intervjuer och på så vis motverka diskriminering.
Går du vidare till en andra intervju så vill vi ofta att du kommer och besöker oss på plats. Ibland ber vi dig genomföra någon form av färdighetstester innan mötet alternativt ett case som du får chans att presentera. Mer om det under rubriken ”Tester och case” nedan.

I vissa rekryteringar kompletterar vi med ytterligare en intervju. Ofta har denna en mer informell
karaktär där du träffar din blivande chefs chef enligt "farfarsprincipen", eller några medarbetare ur teamet som du kommer att arbeta i.

Vi kan be dig förbereda ett case som du antingen får skicka in innan andra intervjun eller presentera på plats. Detta gäller till exempel vid olika specialistroller när vi vill undersöka hur du tar dig an en specifik uppgift kopplad till tjänsten du söker. I de fall som detta är aktuellt får du naturligtvis ordentlig information innan.

För roller mot utvecklare inom tech har vi en “gemensam rekryteringsprocess”, vilket innebär att du under processen träffar en utvecklare från en senior utvecklarpool som jobbar gemensamt övergripande för våra olika team, tillsammans med en utvecklare från det team som är aktuellt.

Som Nordens största mediehus klassas Bonnier News som en samhällsviktig funktion. Därför gör vi, genom tredje part, bakgrundskontroller på alla medarbetare. Detta gäller såväl våra anställda som praktikanter och konsulter. Självklart hanterar vi bakgrundskontroller på ett professionellt och diskret sätt. Inga personuppgifter sparas efter avslutad kontroll. Du kommer alltid att bli tillfrågad och får ge ditt godkännande innan en bakgrundskontroll påbörjas.

I många av våra processer använder vi oss av digital referenstagning. Du som kandidat fyller själv i
kontaktuppgifter till dina referenser och de får möjlighet att besvara våra frågor digitalt, alternativt be om att bli uppringda. Vi brukar be om två referenser varav den ena ska ha varit en tidigare chef.

Hurra! Du har klarat alla stegen – intervjuer, referenstagning och bakgrundskontroll – då blir du
kontaktad av oss och får ett jobberbjudande!

Vi kommer då även att diskutera anställningsvillkor och datum för tillträde. När båda parter är
överens sker signering av anställningskontrakt digitalt.

Innan du börjar hos oss finns möjlighet att lära dig mer om Bonnier News genom vår digitala
preboarding. Vi öppnar då upp en del av vår utbildningsportal där du finner mängder av information, utbildningar och filmer. Allt är frivilligt och det finns såklart även gott om tid att lära känna vår organisation när du väl är på plats.

Vad vi erbjuder

  • Möjlighet att ta del av vårt vinstandelssystem
  • Generöst friskvårdsbidrag på 5 000 kr per år
  • Trygga anställningsvillkor, kollektivavtal och tjänstepension
  • Extra ersättning vid föräldraledighet
  • Digital prenumeration på majoriteten av våra tidningar
  • Förmånsportal hos Benify

Gick du inte vidare?

Vi förstår att det kan kännas tråkigt att inte gå vidare i en process men det behöver inte betyda slutet på vår kontakt. Nya spännande tjänster dyker upp kontinuerligt och då vill vi gärna att du söker igen.

Håll utkik här på vår karriärsida och följ oss gärna på LinkedIn och Instagram för att hålla dig uppdaterad.

Har du några frågor eller funderingar gällande vår rekryteringsprocess eller framtida möjligheter, tveka inte att höra av dig till någon av oss i Talent-teamet.

Kontaktpersoner inom rekrytering

Vilhelm Berggren
Team Lead & Talent Acquisition Partner
vilhelm.berggren@bonniernews.se
Natasa Kandic
Talent Acquisition Partner
natasa.kandic@bonniernews.se