Att förmedla nyheter är ett av Dagens industris primära uppdrag, men inte det enda. Affärstidningen har även en stor analysredaktion vars roll är att kommentera, fördjupa och förklara bakgrunden till stora nyheter kring börsbolagen och de finansiella marknaderna.
En betydande del av detta arbete är också rådgivande, och främst kring aktier.
Redaktionen kombinerar snabba kommentarer i Di TV och på di.se med större jobb i den tryckta tidningen, där man förutom på nyhetssidorna även finns i ett särskilt, dagligt analysblock på mellan två och åtta sidor.
2020 var ett av tidernas mest dramatiska år inom finansvärlden. I pandemins inledande fas präglades världens börser och råvarumarknader av massiva prisras. I en allvarlig situation som denna är det extra viktigt för analysredaktionen att kommentera och förklara läget, men också att ge Di-läsarna vägledning genom turbulensen.
– Efter den snabba vändningen och ett års oavbruten återhämtning har vi nu gått in i ett närmast euforiskt läge på marknaderna, vilket vi också beskriver och analyserar, berättar analyschefen Olof Sandström.
– Utmaningen för oss i den typ av lägen vi har haft det senaste året är att behålla en rimligt avvägd syn på läget även när det stormar som mest, i båda riktningarna.
”Vårt material är unikt”
Till skillnad från traditionellt nyhetsarbete så är det Olofs och hans kollegors uppdrag att genom gediget analysarbete ta ställning och ge läsarna råd. Detta ställer särskilt höga krav redaktionens medarbetare.
– När vi skriver om aktier kan våra analyser dessutom påverka börskurser och därmed läsarnas ekonomi. Därför väcker analysredaktionens texter ofta starka reaktioner.
– Samtidigt är materialet unikt och bidrar till att göra Dagens industri till en oumbärlig tidning för många.
Vilka av era tjänster är de mest uppskattade av Di-användarna?
– Det varierar lite över tid. Nu är börsen extremt het och alla former av aktierådgivning är väldigt läst. Under ett krisläge, som för ett år sedan, kan analyser av centralbankernas agerande eller läget på kredit- eller råvarumarknaden vara det mest uppskattade. Vi ska vara angelägna i alla marknadslägen.
Vilken bakgrund har medarbetarna på analysredaktionen?
– Det är är en blandning av seniora journalister, i allmänhet ekonomiutbildade, och analytiker som vi rekryterat från finansvärlden eller andra tidningar. Det finns många vägar till analysredaktionen, men det krävs erfarenhet och hög kompetens för att kunna göra jobbet.