Vetenskap har länge varit ett viktigt bevakningsområde för Dagens Nyheter, och har till följd av exempelvis klimatkrisen och Covid-19 blivit ett allt mer prioriterat ämne för tidningen.
– Vi är mitt i en pandemi, mitt i en klimatkris. Konspirationsteorier och falska nyheter frodas i kristider, och det är inget undantag nu. För DN kommer det att vara helt avgörande framåt att vi har den bästa nyhetsbevakningen inom de här områdena, säger Anna Åberg.
– Vi måste också klara av att fördjupa berättelserna om vår tid och om de stora förändringar vi står inför.
Startar ny redaktion
Till följd av detta har tidningen intensifierat sin satsning på vetenskapsjournalistik med en nystartad redaktion. Under 2021 har fyra reportrar rekryterats till DN, bland annat den profilerade klimatreportern Peter Alestig.
På den nu tio personer starka redaktionen samlas reportrar och redaktörer inom vetenskap, medicin och klimat under en nyhetschef. Vetenskapsredaktionen är en av de större på DN.
”Våra läsare är mycket intresserade”
Dagens Nyheter har har under de senaste åren satsat stora journalistiska resurser på att berätta om framför allt klimatkrisen. Ett känt exempel är när klimataktivisten Greta Thunberg den 6 december 2020 gjorde ett gästspel som chefredaktör, ett annat är den gånga vårens genomförda granskning om biobränslen.
– Alla avdelningar bevakar frågan och det är en viktig del av vår nyhetsjournalistik, säger Anna Åberg.
– DN-läsare är mycket intresserade av vetenskap och av klimatkrisen och hur omvärlden möter den. Det finns högt ställda förväntningar på oss som tidning, och de tänker vi leva upp till.