Sydsvenskans Inas Hamdan vinnare av Stora Journalistpriset

När Stora Journalistpriset delades ut under torsdagskvällen fick Sydsvenskans reporter Inas Hamdan kliva upp på scenen som vinnare i kategorin Årets Förnyare.

Sydsvenskans Inas Hamdan vinnare av Stora Journalistpriset
Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, tilldelades Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Foto: Felix Palmqvist

Med hjälp av AI och språkkunskaper i arabiska kunde Inas Hamdan avslöja hur Al Jazeeras arabiska rapportering är en del i den största desinformationskampanj som Sverige någonsin utsatts för.

– Jag tror att många arabisktalande i Sverige har känt till detta väldigt länge. Jag har under nästan två års tid rapporterat om enskilda fall, men inte kunnat visa helheten. Genom den här granskningen kunde jag dock upptäcka Turkiets roll, vilket var en stor chock, och då tänkte jag att det finns nog en större omfattning här, berättade Inas under den direktsända prisutdelningen.

Också förra året nominerades Inas Hamdan till Stora Journalistpriset, då tillsammans med Dan Ivarsson i kategorin Årets avslöjande för granskningen av hatet inom partiet Nyans.

Nominerade till Stora Journalistpriset var även Peter Englund och Paul Hansen, Dagens Nyheter, i kategorin Årets Berättare, Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet, i kategorin Årets Röst samt Michael Syrén, Expressen, i kategorin Årets avslöjande.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris tilldelades i år Christina Jutterström, bland annat chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Nyheter (1982–1995), Expressen (1995–1996) och senare i sin karriär vd för SVT (2001-2006). Juryns motivering: "Från radio till morgontidning. Från kvällstidning till tv. Från inrikespolitik till Melodifestivalen. Ingen har haft en karriär som hon, och få har gjort ett sådant avtryck. En av den svenska journalistikens verkliga giganter – och en sann föregångare."

Hela galan, som är producerad av Bonnier News Brand Studio, går att se i efterskott här: https://www.storajournalistpriset.se.