”Mordet på Einár” först ut i Expressen Dok

2024-04-17

Expressen

Det är ett av Sveriges mest omskrivna mord, men trots en omfattande polisutredning har det blivit ett kallt fall. I dag släpps ”Mordet på Einár – det sista vittnet” i nystartade dokumentärpodden Expressen Dok. – Rapparen Adel Dostani berättar för första gången om tiden före, under och efter mordkvällen, säger reportern Nina Svanberg.

”Mordet på Einár” först ut i Expressen Dok
Omslag ”Expressen Dok”, foto: Expressen

Mörkret har lagt sig över Hammarby sjöstad. Sveriges mest framgångsrika rappare – Nils ”Einár” Grönberg – är på väg ut i Stockholmsnatten med två vänner. Utanför cykelförrådet där de stått och rökt väntar två skyttar som jagar ifatt Einár och mördar honom.

Mordet är fortfarande olöst trots hundratals förhör, tips och spåranalyser.

I Expressen Dok-premiären ”Mordet på Einár – det sista vittnet” åker Expressens reporter Nina Svanberg till Spanien för att träffa den enda av de tre vännerna som är kvar i livet, rapparen Adel Dostani.

I dokumentären hörs hans historia och tidigare opublicerade ord från den tredje – nu mördade – vännen Mehdi ”Dumle” Sachit.

– Vi kan också avslöja tidigare okända uppgifter om knivskärningen på krogen Nosh & Chow och om studioskjutningen i Sätra natten före mordet på Einár, säger Nina Svanberg.

Expressen Dok är en ny satsning på dokumentärer i poddformat där lyssnarna kommer att få höra spännande och underhållande berättelser och avslöjanden från Expressens redaktion.

– Det blir en kontrastrik dokumentärpodd där berörande nyhetsjournalistik blandas med starka personporträtt och berättelser från sport- och nöjesvärlden. Vi kommer att släppa fler avsnitt och serier under våren, säger Jakob Wagner, digital chef.

Expressen producerar flera uppmärksammade poddar, bland annat ”Krimrummet” som är en av Sveriges största poddar, och Guldörat-prisade ”Hockeypuls”.

– Vi har tidigare haft stor framgång med videodokumentärer som ”Arboga-kvinnans dotter” och ”Slaktmaskmördaren”. Det känns väldigt spännande att nu kunna producera genomarbetad ljudjournalistik på det här sättet, säger Karin Olsson, biträdande chefredaktör.

”Expressen Dok: Mordet på Einár – det sista vittnet” släpps i dag på Expressen.se och alla poddplattformar.

Lyssna här

Spotify: https://open.spotify.com/show/4Gg4UJnnNFoEKMUnn8NFbt?si=207f0dfecddb429d
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/expressen-dok/id1740500179

Vid frågor, vänligen kontakta:

Jakob Wagner, digital chef, Expressen, jakob.wagner@expressen.se
Karin Olsson, biträdande chefredaktör, karin.olsson@expressen.se