Erna Medias lokaltidningstitlar tar plats i Bonnier News bundlingserbjudande +allt2025-12-08
ExpressenMathistorikern Richard Tellström fick Allt om Mat:s Stora matpris, miljömärkningen KRAV fick Hållbarhetspriset och Reyneke Wines fick Gyllene glaset när Allt om Mat och Allt om Vin delade ut årets mat- och vinpriser vid en gala på Restaurang Nationalmuseum i Stockholm den 8 december.
.jpg)
– Det är smickrande och hedrande, och roligt att Allt om Mat uppmärksammar matkulturämnet, säger Richard Tellström. Den svenska matkulturen är ju berättelsen om oss själva, våra värderingar. Mat är en gestaltning av vad vi tycker, känner och anser.
”Oförtröttligt fortsätter han att lyfta svensk matkultur och matens roll som kulturbärare genom sina böcker, sina föredrag och som expert i folkkära tv-program. Han levandegör vårt ursprung med mathistoriska perspektiv, som hjälper oss att förstå både vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.”
Miljömärkningen KRAV fick Hållbarhetspriset, som instiftades 2024.
– Jag är enormt stolt, ja nästan rörd, av att KRAV uppmärksammas på ett sådant högtidligt sätt, säger KRAV:s vd Emma Rung. KRAV är ett av Sveriges mest kända varumärken och är en certifiering som bygger på stor tillit. Det ligger ett hårt jobb bakom det, och en förpliktelse att varje dag förtjäna det stora förtroendet.
”I en tid då miljöfrågorna inom matindustrin borde hamna högre på agendan, belönar vi en organisation som under 40 års tid har arbetat för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Den välbekanta symbolen, som de flesta känner till, lyser som en grön fyr i mörkret för svenska konsumenter, för hållbara val och en ljusare framtid.”
Den sydafrikanska vinproducenten Reyneke Wines fick Gyllene glaset, som instiftades 1995 och delas ut gemensamt av Allt om Mat och Allt om Vin.
– Det här priset betyder otroligt mycket för oss. I mer än 25 år har vi försökt göra de rätta valen, och det känns fantastiskt att det uppmärksammas på det här viset, säger vinmakaren Johan Reyneke.
”För sin insats som banbrytare med en hållbar vinmakningsfilosofi som sätter människan och naturen i första hand. För en portfölj med genomgående hög kvalitet och tydlig känsla av ursprung, från instegsnivå till toppviner.”
Allt om Mat:s Stora matpris har sedan 1986 delats ut till en person eller organisation som gjort en bestående insats för den svenska matens standard och kultur. Bland tidigare vinnare finns Mischa Billing (2022), Tareq Taylor (2021), Tina Nordström (2020), Zeina Mourtada (2018), Roy Fares (2016), Fredrik Eriksson (2015), Leif Mannerström (2013), Paul Svensson (2012), Mats-Eric Nilsson (2008), Werner Vögeli (1999) och Carl Jan Granqvist (1990).
Pristagaren utses av Allt om Mat:s redaktion.
Erika Funke, chefredaktör Allt om Mat
erika.funke@alltommat.se