Lisa Bjurwald blir ny politisk redaktör för VLT

För en tid sedan stod det klart att Matilda Molander lämnar VLT för en ny karriär. Nu har hennes ersättare rekryterats. Ny politisk redaktör är Lisa Bjurwald. – Jag är mycket glad över att vi har värvat Lisa Bjurwald. Hon är inte enbart en stark röst, hon är också en mycket driven och skicklig journalist, säger VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström.

Lisa Bjurwald blir ny politisk redaktör för VLT
Lisa Bjurwald tillträder som politisk redaktör på VLT den 2 oktober. Foto: Kenneth Hudd/VLT

Lisa Bjurwald är ett känt namn. Hon har tidigare bland annat varit ledarskribent på Dagens Nyheter, kolumnist hos Expressen och Aftonbladet, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Författaren samt redaktör och delägare i Medievärlden.

Hon har också författat åtta prisbelönta böcker om brännande samhällsfrågor som krisen i den svenska förlossningsvården (BB-krisen), tystnadskulturen inom svensk polis (Gärningsmannen är polis) och nu senast kriget i Ukraina (Slava Ukraini!).

– Glädjande nog hade vi många bra sökanden, vilket gjort rekryteringsprocessen både stimulerande och svår. Lisas breda kunskap och driv avgjorde emellertid vårt val. Hon kommer inte enbart att bli en stark röst på VLT:s ledarsida, hon kommer också att bidra mycket till vårt journalistiska arbete i stort, säger Daniel Nordström.

Lisa Bjurwald säger att hon är både glad och hedrad över förtroendet.

– Tidningens ledarsida har de senaste åren blivit bland de viktigaste liberala rösterna i landet och står med sina klassiskt frihetliga värderingar i skarp kontrast till den politiska utvecklingen på många andra håll, säger Lisa Bjurwald.

– VLT har ett stolt antinazistiskt arv från 1930-talet, då man som en av få svenska tidningar tog ställning mot Hitlertyskland. Jag ser gärna att ledarsidan förvaltar det arvet genom att bemöta extremism och andra antidemokratiska företeelser med mod och motstånd.

Lisa Bjurwald ser fram emot att få gräva ned sig i lokala frågor, både i Västerås och runt om i Västmanland. Hon hoppas ta med sig sin långa erfarenhet av grävande journalistik in på ledarplats.

– Det är härligt att se hur VLT engagerar i form av en levande nyhetschatt och flitiga insändarskribenter, och jag vill gärna plocka upp heta frågor i podd- och videoform – inte minst för att locka fler yngre läsare, säger hon.

Lisa Bjurwald tillträder sin nya tjänst 2 oktober.

Vid frågor, vänligen kontakta

Lisa Bjurwald, tillträdande politisk redaktör:

info@bitethebulletpress.com, 070-497 95 53

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare VLT

daniel.nordstrom@vlt.se, 070-311 86 81