Historiskt rättighetsavtal – bandyn visas på Bandypuls, Expressen och lokaltidningar

I höst skrivs bandyhistoria. Ett nytt femårigt avtal mellan Svensk Elitbandy och Bonnier News, samt deras samarbetspartner NTM, möjliggör att alla matcher inom såväl herrarnas som damernas elitserie kommer att tv-sändas. – Vi lånade ut bandyn i några år, men nu är den hemma där den ska vara, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

Historiskt rättighetsavtal – bandyn visas på Bandypuls, Expressen och lokaltidningar
Foto: Romus Ramström

Bonnier News, tillsammans med branschkollegorna Gota Media och NTM, gör en storsatsning på livesänd idrott och visar sedan tidigare bland annat alla matcher i innebandyns högsta ligor, SSL dam och herr.

I dag presenteras att Bonnier News, i samarbete med NTM, har förvärvat rättigheten att de kommande fem åren sända elitserien i bandy för både damer och herrar. Alla matcher kommer att visas på Bandypuls och Expressen, plus att de lokala titlarna inom Bonnier News och NTM, med lag i serierna, kommer att visa sina lokala lag inom sitt varumärke.
I rättigheten ingår dessutom Svenska cupen för både dam och herr.

Den gångna säsongen sändes alla herrmatcher, samt ett antal utvalda dammatcher, på bandyns egna plattform. Det nya avtalet möjliggör att samtliga dammatcher kommer att sändas, vilket aldrig någonsin tidigare har hänt.

– Nu får vi en långsiktighet med en mediepartner som tar vår sport på allvar och vi kommer att nå ut på ett sätt som vi inte gjort tidigare, genom att matcherna sänds på två nationella plattformar och hos flera starka lokala varumärken. Vi är extra glada att Bonnier News och NTM kommer att sända alla dammatcher, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

Storsatsningen är möjlig genom samarbetet mellan Bonnier News, NTM, Svensk Elitbandy och dess samarbetspartner Spring Media.

– Det är snart tio år sedan Bandypuls såg dagens ljus. Under den tiden har vi haft delar av rättigheten hos oss, innan den försvann till en av våra konkurrenter. Nu är den tillbaka där den hör hemma, hos oss som älskar bandy, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

För NTM innebär det att alla matcher med Motala och Sirius på herrsidan och Uppsala på damsidan säsongen 23/24 kommer att visas hos Motala Vadstena Tidning och Upsala Nya Tidning.

– Genom samarbetet möjliggör vi att vi kan sända ännu mer stark lokal elitidrott, vilket är en viktig del av vår strategi, säger Jens Pettersson, chef för redaktionell utveckling hos NTM.

Bandypuls chefredaktör, Andreas Tagg, och Expressens strategiska sportchef, Pontus Weinemo, ser hur deras varumärken verkligen kommer att stärkas i höst när sändningarna drar i gång.

– Det här är som julafton för oss och det är inte ofta man får den bästa julklappen redan i maj. Vi älskar bandy och vi går till jobbet varje dag för att alltid ge läsarna den bästa bandyjournalistiken. Nu tar vi det till helt andra nivåer med sändning av alla matcher, säger Andreas Tagg. 

– Nu sänder vi flera högstaligor plus en nästhögsta liga inom svensk idrott. Det är rätt häftigt måste man säga, säger Pontus Weinemo. 

Bonnier News och NTM:s större gemensamma rättigheter

Bandy, elitserien dam.

Bandy, elitserien herr.

Fotboll, Elitettan.

Innebandy, SSL dam.

Innebandy, SSL herr.

Parterna sänder även massor av lokalfotboll från division 1 och neråt och Bonnier News själva sänder även bland annat flera stora skidtävlingar, till exempel Smart Energy Cup, stora skidskyttetävlingar och 60-tal försäsongsmatcher med lag från Hockeyallsvenskan och SHL.

Så kommer elitserien i bandy att visas

Expressen: Visar alla matcher i ligan, både dam och herr.

Bandypuls: Visar alla matcher i ligan, både dam och herr.

Ljusnan: Visar alla matcher med Bollnäs (herr) och Edsbyn (herr).

Arbetarbladet och Gefle Dagblad: Visar alla matcher med Sandviken, både dam och herr.

Falu-Kuriren: Visar alla matcher med Rättvik, både dam och herr.

Söderhamns-Kuriren: Visar alla matcher med Broberg (herr).

Vestmanlands Läns Tidning: Visar alla matcher med Västerås, både dam och herr.

Vetlanda-Posten: Visar alla matcher med Vetlanda (herr) och Skirö (dam).

Upsala Nya Tidning: Visar alla matcher med Sirius (herr) och Uppsala (dam).

Motala Vadstena Tidning: Visar alla matcher med Motala (herr).

Vid frågor:

Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News, 070-252 71 65
Per Selin, ligachef på Svensk Elitbandy, 070-690 92 45