Gizem Erdogan får Kvällspostens Edvardpris

2023-05-22

Expressen

Kvällsposten tilldelar skådespelaren Gizem Erdogan, 36, årets Edvardpris. Edvardpriset delas traditionellt ut vid en överraskningsceremoni. Pristagarens omgivning engageras för att hålla eventet hemligt fram till utdelningen.

Gizem Erdogan får Kvällspostens Edvardpris
Årets Edvardpristagare Gizem Erdogan. Foto: Sven Lindwall

Gizem Erodgan överraskades av Kvällspostens team när hon trodde att hon skulle äta frukost med sambon Göran Kling, 44.

– Waow, det här är ju jättefint. Det betyder jättemycket. Jag blir jätteglad, rörd och smickrad, sa hon efter utdelningen.

Edvardpriset utses i samarbete med läsarna som både nominerar och röstar.

– Det känns helt rätt att ge priset till Gizem Erdogan. Hon har slagit igenom brett med Kalifat, SVT:s Julkalender och inte minst Tunna blå linjen, och är nu på väg mot en internationell karriär, säger Maria Rydhagen, redaktör på Kvällsposten.

Statyetten är gediget skånskt hantverk. Edvard Persson-figuren skapades av skulptören Thure Thörn, som också ligger bakom flera av Malmös offentliga konstverk. I dag förvaltas arvet att brorsonen Richard Thörn och statyetten gjuts på Rosendahls bronsgjuteri.

Gizem Erdogan har tillbringat våren i London och skriver nu på egna filmprojekt. Hon kommer, på egen begäran, inte att vara med i Tunna blå linjens tredje säsong, och saknar Öresundsregionen.

– Vi hade sådan support och pepp från Malmöfolket som stod och hejade på set. Stod och snackade och var kvar när vi var klara.

Edvardpriset har delats ut sedan 1979. Några av de tidigare pristagarna är Tareq Taylor, Lill Lindfors och Marianne Mörck.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Maria Rydhagen, redaktör på Kvällsposten
maria.rydhagen@expressen.se