Efter 25 år på Länstidningen – Lillan Hedlund slutar som chefredaktör

Lillan Hedlund slutar som chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje. Efter drygt 26 år på tidningen, varav de sista 4,5 åren som chefredaktör, väljer hon att lämna sitt uppdrag. – Jag ser det som en lämplig tidpunkt att lämna över till någon annan, säger Lillan Hedlund.

Efter 25 år på Länstidningen – Lillan Hedlund slutar som chefredaktör
Lillan Hedlund gör sin sista dag som chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje 31 januari 2024. Foto: Mattias Holgersson

Lillan Hedlund har under ett kvarts sekel haft flera olika roller på Länstidningen i Södertälje, från reporter och nyhetschef till redaktionschef och slutligen chefredaktör. Nu väljer hon att kliva åt sidan.

– Det ligger ingen dramatik bakom det här beslutet. Min roll innebär att vara i tjänst dygnet runt årets alla dagar och med ett nyhetsintensivt bevakningsområde som LT:s innebär det också att det tidvis är extremt långa arbetsdagar. Därför har jag alltid sett uppdraget som något man har under en begränsad period. När jag lämnar har jag haft rollen i 4,5 år och nu ser jag det som en lämplig tidpunkt att lämna över till någon annan, säger Lillan Hedlund.

Södertälje har under många år stått i mediernas fokus och Länstidningen har en mycket viktig roll i det lokala samhället. I våras blev redaktionen prisad för sitt arbete vid Årets Dagstidning då den utsågs till Årets redaktion. 

– Jag är oerhört stolt över den resa som LT har gjort under de senaste fyra åren och som visar hur viktig den lokala journalistiken är. Vi har haft en kraftig tillväxt i antalet prenumeranter och gjort en historisk satsning genom att etablera oss i Rönninge/Salem som nu har en lokal nyhetsbevakning dygnet runt. Vårt innehåll speglar i dag i mycket större utsträckning vårt samhälle och givetvis var det oerhört ärofyllt att LT i våras utsågs till Årets redaktion. Bakom allt det här ligger en fantastisk redaktion som jag vet kommer fortsätta att göra ett starkt lokalt journalistiskt arbete, säger Lillan Hedlund.

Vad hon ska göra framöver är inte bestämt.

– Min framtid är ett oskrivet blad, vilket jag personligen mest ser som en ny och spännande utmaning, säger Lillan Hedlund.

Carl-Johan Bergman, chef redaktionell verksamhet på Bonnier News Local, lyfter Lillan Hedlunds ledarskap som en av anledningarna till redaktionens framgångar.

– Lillan Hedlund har gjort ett fantastiskt arbete under många år. Hennes starka engagemang i kombination med tydligt och empatiskt ledarskap har varit inspirerande och det har ständigt utvecklat den skickliga redaktionen, säger han.

Nu inleder Bonnier News Local ett arbete med att rekrytera Lillan Hedlunds ersättare. Carl-Johan Bergman menar att en ny chefredaktör har en spännande uppgift framför sig.

– Länstidningen har ett mycket nyhetsintensivt bevakningsområde, där måste LT alltid vinna nyhetsmatchen. Samtidigt måste LT också berätta om allt det andra, det vardagliga, det som också berör människor på djupet, för att också fortsättningsvis vara relevant för prenumeranterna. Som chefredaktör på LT behöver man kunna balansera den intensiva nyhetsrapporteringen med att skapa möjligheter till unik originaljournalistik som ingen annan gör.

Lillan Hedlund gör sin sista dag 31 januari 2024.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Lillan Hedlund, avgående chefredaktör och ansvarig utgivare, Länstidningen i Södertälje
072-398 10 75, lillan.hedlund@lt.se

Carl-Johan Bergman, chef redaktionell verksamhet, Bonnier News Local
070-202 43 13, carl-johan.bergman@bonniernews.se