Digitala stjärnor utses för 20:e året

Vem blir Årets CIO 2024? Nu är det dags att nominera kandidater till den åtråvärda titeln i Di Tech Excellence Awards. För 20:e året ska vi lyfta personer och prestationer som har gjort skillnad och är starka förebilder.

Digitala stjärnor utses för 20:e året
Alla vinnare i Tech Excellence Awards 2023. Nu startar nomineringstiden för Årets CIO för 20:e gången. Foto: Pax Engström Nyström Dagens industri

005 var första året som Årets CIO korades och sedan dess har priset delats ut årligen. Dagens industri tog över arrangörskapet 2023 och utmärkelsen bytte då namn till Tech Excellence Awards. I år får vi arrangera 20-årsjubileet.

Pristagarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter.

Utdelningen av Tech Excellence Awards sker den 8 oktober i samband med Dagens industris Tech Strategy Summit, årets största event om näringslivets digitala transformation.

Nomineringen öppnar i dag den 6 mars, missa inte chansen att nominera dina favoriter! Läs mer på di.se/techexcellenceawards

Ulf Wallin tog emot det första priset som årets CIO 2005 för sitt arbete på Nobel Biocare med ett integrerat affärssystem inom tandvården.

”Tandläkare kunde skicka filer, med dimensioner för varje patients specialgjorda implantat och bryggor, som gick direkt till vår fabrik för tillverkning”, säger han i en artikel i Dagens industri.
Han minns hur han skulle se till att tekniken blev en komponent i kunderbjudandet och därmed leda till lönsamma affärer.

Finalisterna till Årets CIO tas fram i en grundlig process som utvärderar de nominerades insatser när det gäller innovation, ledarskap, governance, leveransförmåga, värdeskapande och hållbarhet. Utvärderingen görs tillsammans med Accenture.

"För tjugo år sedan var vi på Accenture med och skapade Tech Excellence Awards, då tillsammans med IDG som CIO Awards. Och det är med lika stor glädje och stolthet som vi varje år sedan dess har haft förmånen att vara medarrangör till de finaste utmärkelserna man kan få i den här branschen", säger Patrik Nylander, vd för Accenture AB.

Den slutgiltiga vinnaren utses av en oberoende jury som består av namnkunniga CIO:er och forskare. Juryn intervjuar samtliga finalister och ska ta ställning till vem som har utmärkt sig mest i sitt arbete, sett till mätbara och handfasta resultat. Även förmågan att driva utveckling och inspirera väger tungt i juryns slutgiltiga val.

Di Tech Excellence Awards delar även ut pris i två andra kategorier:

  • Årets transformation: För förändringsprojekt inom verksamhets- eller affärsutveckling som levererat ett tydligt värde för företaget, organisationen eller för samhället.
  • Årets hållbara brobyggare: För insatser som skapat konkret nytta genom ett samspel mellan digital och grön omställning.


Även finalisterna i dessa två kategorier granskas noggrant och intervjuas för att utvärdera vilka resultat som har uppnåtts i projekten.

Juryn som utser vinnarna

  • Henrik Ek, utvecklingsredaktör med ansvar för techfrågor, Dagens industri, juryns ordförande
  • Marcel Ljung, Managing director, Accenture
  • Mattias Forsberg, CIO, Handelsbanken
  • Johan Magnusson, professor i informatik, Göteborgs universitet
  • Charlotte Svensson, EVP & CIO, Digital and IT, SAS
  • Magnus Mähring, professor i entreprenörskap och digital innovation, Handelshögskolan i Stockholm
  • Johanna Kjellberg, interims-CIO och styrelseproffs.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Maja Florin, projektledare för Tech Excellence Awards på Dagens industri
maja.florin@di.se