2024-08-26
Bonnier News BusinessJuryn har gjort sina val – nu är finalisterna i Tech Excellence Awards utsedda. För 20:e året ska årets tyngsta it-utmärkelser delas ut.
”Alla finalister har gjort en tydlig resa och har ett starkt case varför just de ska vinna”, säger juryns ordförande, Henrik Ek, techreporter på Dagens industri.
Han konstaterar att det är viktigare än någonsin att lyfta fram personer och företag som är förebilder och inspiratörer när digitaliseringen nu går in i en ny fas, bland anant med utvecklingen inom generativ AI. Alla branscher och sektorer kommer att beröras i grunden.
Tech Excellence Awards delas ut av Dagens industri i tre kategorier - Årets CIO, Årets transformation och Årets hållbara brobyggare. Alla nominerade kandidater granskas och intervjuas av konsultföretaget Accenture i en noggrann utvärderingsprocess. En expertjury utser finalisterna och slutligen de tre vinnarna som avslöjas den 8 oktober. Prisutdelningen hålls i anslutning till Dagens industris event Tech Strategy Summit i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm den 8 oktober.
Har med sin breda branscherfarenhet genomfört en omfattande kulturförändring på Folksam, där han har höjt företagets värdering av innovation, etablerat nya styrningsprocesser och skapat en samarbetskultur.
Har drivit fram tidsbesparande digitaliseringar och etablerat flertalet Center of Excellence för innovation. En respekterad ledare med god kommunikationsförmåga och djup erfarenhet.
Har drivit innovativa och värdeskapande initiativ inom AI och informationssäkerhet. En engagerad ledare som har integrerat IT i verksamhetsutvecklingen.
Har med sin tekniska kunskap och framträdande ledarskap genomfört en stor digital transformation som har möjliggjort innovativa lösningar och ökat Sundsvalls digitala mognad.
En nyckelspelare i Sandviks digitala skifte som leder en agil transformation och har byggt upp nya förmågor inom bland annat AI, cybersäkerhet och hållbarhet.
Apoteket AB
Genom att samla hela e-handelslagret på en plats, samt införande av högautomatiserad logistik, plockas 95 procent av läkemedel av maskiner. Denna investering på 250 Mkr har krävt utbyte av alla IT-system samt nytt affärssystem och beskrivs som största projektet någonsin. Projektet har minskat kostnaden per order kraftigt och anses vara en bidragande orsak till att Apoteket AB ökat sina marknadsandelar.
RiksbyggenRiksbyggens digitaliseringsprojekt, vilket bland annat innebär digitala aviseringar, AI-drivna processer, en ny app och automatiserade processer för hyresgäster och boende, är ett av deras största. Investeringen på 40 Mkr, som involverat ett hundratal personer och 20 system, beräknas spara 20 Mkr per år genom effektivisering, automatiserade processer och kortare ledtider samt minskad klimatpåverkan.
Fora
Fora har bytt försäkringssystem och gått över till månadsvis rapportering, fakturering och pensionsöverföring för Avtalspension SAF-LO. Det är Foras största projekt hittills som berör ca 110 000 arbetsgivare och över 1 miljon individer. Projektet har involverat stora delar av företaget och krävde hög verksamhets- och IT-kompetens för att integrera ett nytt system med det befintliga, för de kunder och produkter som har kvar en årshantering. Detta kommer att ge bättre kundvärde, förenklade IT-miljöer och på sikt sänkta avgifter.
Reitan Convenience
Ny tjänsteplattform för franchisetagare, en investering på ca 5 Mkr som involverade ca 40 personer, påverkade 500 franchisetagare och ca 30 system. Fördelarna inkluderar snabbare affärsutveckling, kortare time to market och automatiserade flöden. Nya funktioner och features har utvecklats, en leverantörsportal har lanserats, hållbarhetsdata på produktnivå har tillgängliggjorts och analyser på koldioxidutsläpp kan numera genomföras.
Zinnovate/UPS
Zinnovate har implementerat logistiksystemet Wise Tech Global för UPS Global Supply Chain Solutions i en big bang-lansering i 150 länder, vilket är UPS största projekt på många år. Det involverade 20 personer från Zinnovate, över 100 från UPS, 20 system och 8 000 användare. Besparingen är mycket omfattande och årligen återkommande för samtliga 150 länder. Systemet ökar UPS automation, produktivitet och kvalitet.
Riksbyggen
Genom att samla in hållbarhetsdata och skapa automatiska rapporter om BRF hållbarhetsprestanda har 25 000 styrelsemedlemmar möjlighet att få förslag på förbättringar inom föreningen. Projektet driver på hållbarhetsarbetet och ökar transparensen i branschen samt kan inspirera 500 000 svenskar att leva mer hållbart.
Södra Skogsägarna
En återcirkuleringsprocess för hårdvara som förlänger produktens livslängd och som har påverkat företagets 3 500 medarbetare. Med en investering på 2 Mkr år 1 har projektet resulterat i stora besparingar och uppskattningsvis 136 ton i minskade koldioxidutsläpp varje år.
ICAx och Early Bird
ICA-gruppens innovationshub ICAx och Early Bird transformerar paketmarknaden genom samtransport med fokus på en förbättrad affär för e-handlare och ett minskat klimatavtryck per paket. Ca 20 Mkr har investerats och utifrån befintlig infrastruktur har en helintegrerad pakettransportör byggts. Just nu har de 600 ombud och täckningsgrad om 80 procent av Sveriges hushåll. Genom samkörning finns potential om minskat klimatavtryck med 25-50 procent. Adlibris och Apotek Hjärtat har bland annat anslutit sig till tjänsten.
Helsingborg/ClimateView/Afry
Helsingborg har tillsammans med ClimateViews digitala verktyg tagit fram ett datadrivet underlag för stadens klimatomställningsarbete, där ramverket hjälper staden att bryta ner åtgärderna och göra en effektbedömning. Analysen har synliggjort 1600 nya insatser och visar att Helsingborg kan minska utsläppen med ca 65-75 procent genom de föreslagna åtgärderna.
SEB Tellus
SEB Tellus har skapat en unik produkt där de med automatiserade AI/ML-modeller och statistisk analys i Google Cloud har möjliggjort träffsäker estimering av hållbarhetsfaktorer för bolag som inte har rapporterat hållbarhetsdata. Beräknas ha krävt 2,5 miljoner i resurser att bygga upp till att nu generera helt nya produkter, rådgivning och därmed nya intjäningsströmmar åt banken.
En expertjury har utsett finalister. Här är årets juryledamöter
Här är de tre kategorierna i Di Tech Excellence Awards
En ledare inom it, tech och digitalisering som har gjort verklig skillnad för sin verksamhet och som kan uppvisa mätbara och tydliga resultat. Kravet är att personen ingår i organisationens ledning. Kandidaterna utvärderas utifrån en rad kriterier såsom innovation, ledarskap, värdeskapande och hållbarhet. Till vinnare utses den som varit mest framgångsrik i sitt arbete och som är en förebild och inspirationskälla för andra.
För förändringsprojekt inom verksamhets- eller affärsutveckling som levererat ett tydligt värde för företaget, organisationen eller för samhället. Projekt som kan visa digitaliseringens styrka och möjligheter, och som kan inspirera andra på den digitala resan. Mätbara resultat och potential till skalbarhet är viktiga kriterier i juryns bedömning.
För insatser som skapat konkret nytta genom ett samspel mellan digital och grön omställning. Det kan vara verksamhets- eller affärsprojekt som visar hur digitala verktyg och processer kan bidra till att öka takten i omställningen till ett mer hållbart samhälle, och som kan tjäna som inspiration i andras hållbarhetsarbete.
Maja Florin, Affärsområdeschef Möten & Koncept Di Gruppen
070-691 24 39, maja.florin@bonniernews.se