De vinner Årets Mama

2024-03-19

Expressen

Tidskriften Mama delar årligen ut priset Årets Mama, en utmärkelse som firar 20-årsjubileum i år. Under måndagskvällen stod det klart vilka vinnarna i prisets sex olika kategorier är.

De vinner Årets Mama
Sara Wimmercranz, Ida Stark, Pernilla Wahlgren och Michaela Forni bland vinnarna av Årets Mama. Saknas i bild gör Rebecca Stella och Nour El Refai. Foto: Hannah Hedin

Ida Stark, Nour El Refai och Pernilla Wahlgren är några av de mammor som fick motta pris under den exklusiva galan på måndagskvällen. Priset delas ut i sex olika kategorier: Årets humormama, Årets mama-ikon, Årets glam-mama, Årets framtidsmama, Årets tech-mama och Årets pepp-mama.

– Att hylla mammor som inspirerar och peppar andra är både roligt och viktigt. Att dessutom få göra det för tjugonde året i rad känns väldigt stort, säger Mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.

Tidskriften Mama firade Årets Mama och sitt 20-årsjubileum på restaurang O.C.R.A under måndagen tillsammans med ett hundratal inbjudna gäster.

– I två decennier har Mama lyft frågor om graviditet, förlossning och föräldraskap, och strävat efter att alltid vara på mammans sida. Det är värt att fira!, säger Emelie Lindblom Dalén.

Samtliga vinnare av Årets Mama med motiveringar

Årets humormama – Nour El Refai

Hon är komikerdrottningen som efter flera års tystnad och terapi har intagit stand-upscenerna igen, den här gången med småbarnslivets dråpligheter i fokus. Vintern blev roligare tack vare henne i julkalendern, och i vår släpper hon sin första barnbok, om det som skrämmer oss mammor allra mest.

Årets mama-ikon – Pernilla Wahlgren

Hon är en folkkär fyrbarnsmamma som ofiltrerat välkomnar hela Sverige till sitt vardagsrum fyllt av skratt, kärlek och bråk. Med självdistans och värme bjuder hon på sig själv och familjelivet i sociala medier och poddformat. Som hyllad artist har hon intagit de flesta scener i landet, nu även den där stora tv-sända, på Skansen.

Årets glam-mama – Rebecca Stella

Hon är västkusttjejen som flyttade till Los Angeles och har gjort beauty till business. Tårfyllt och ärligt öppnade hon upp om sin gravidkamp och lät oss följa med på IVF-resan mot ett syskon. Nu är hon i Mexiko med de två barnen för att återigen gå in i rollen som programledare extra allt.

Årets framtidsmama – Sara Wimmercranz

Hon är entreprenören, investeraren och fyrabarnsmamman som inspirerar oss i allt från secondhand-stil till hållbarhet och skärmtids-resonemang. Hon låter klimtångesten bli en drivkraft, och får oss att vilja kliva ombord på samma tåg.

Årets tech-mama – Michaela Forni

I tjugo års tid har denna tvåbarnsmamma inspirerat och hjälpt kvinnor via sina digitala plattformar. Hon har lyft utbrändhet, psykisk ohälsa och konsten att vara snäll mot sig själv. Hennes gravid- och småbarnsapp är framtagen tillsammans med barnmorskor för att göra det hennes hjärta brinner för: att hjälpa oss mammor.

Årets pepp-mama – Ida Stark

Hon gifte sig i TV och fick hålla graviditeten hemlig ända tills programmets sista sändning. Denna bjussiga mamma lyfter amning, kejsarsnitt, kroppens förändring efter graviditet och tycker att mammor bör omfamna sin sexuella lust för hälsans skull och för att sex är kul.

Kvällen leddes av Penny Parnevik och på scen stod bland annat Mariette och Janice.

Samarbetspartners för kvällen var Unicef, Eucerin, Polarn O. Pyret, Silicea, Rituals, Edblad, Astrid Lindgrens värld och restaurang O.C.R.A.

Mama är, tillsammans med 25+ tidskrifter som till exempel Damernas Värld, Amelia och Allt om Mat, en del av mediehuset Expressen.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Emelie Lindblom Dalén, chefredaktör Mama, emelie.dalen@mama.nu, 076-535 67 88
Agneta Ljungman, projektledare Årets Mama, neta@netakom.se, 070-664 02 68