De är stora vinnare på Skidsnackgalan

2024-04-15

Expressen

För sjätte året i rad sände Expressen under måndagen Skidsnack-galan, Sveriges enda gala för längdskidåkning. Linn Svahn och Edvin Anger blev kvällens stora vinnare. – Det här är svårt att toppa, säger Anger.

De är stora vinnare på Skidsnackgalan

Expressens tv-format Skidsnack har sedan 2016 spelats in från världscupen och stora mästerskap runt om i världen. 2019 arrangerades den första Skidsnack-galan, Sveriges enda skidgala.

På måndagskvällen var det dags för den sjätte upplagan och i Expressens studio prisades flera landslagsstjärnor för deras insatser i vinter. Linn Svahn blev utsedd till “Årets damåkare” i konkurrens med Frida Karlsson och Jonna Sundling, efter hennes seger i sprintcupen och andraplats i totala världscupen.

– Det här är precis lika värdefullt som när jag vann priset för första gången för fyra år sedan. Jag har haft en stabil säsong på många sätt, säger Svahn.

Frida Karlsson prisas efter uppvisningen

Edvin Anger tog hem kategorin “Årets herråkare” efter karriärens två första pallplatser i världscupen.

– Det här är svårt att toppa. Först världscupsäsongen, sedan tre SM-guld och nu årets herråkare. Det är stort, säger Anger.

Frida Karlsson vann årets prestation efter den överlägsna segern i Holmenkollens femmil.

– Det är kanske det häftigaste jag har gjort under min karriär. Vi har sett många bra prestationer i vinter så det är stort att få vinna, säger Karlsson.

Hon får Charlotte Kallas specialpris

Den 18-årige stortalangen Alvar Myhlback gjorde inte bara världscupdebut i vintras, utan tog också dubbla JVM-guld och blev trea i Vasaloppet.
För det utsågs han till årets genombrott.

– Det här är jättekul! Det är svårt att ta ut en enda höjdpunkt från vintern, men Vasaloppet och JVM var det lilla extra för mig, säger Myhlback.

Dessutom utsåg Expressen tillsammans med legendaren Charlotte Kalla juniorvärldsmästaren Evelina Crüsell till årets junior. 20-åringen vann precis som Myhlback två guld på JVM och belönas med ett stipendium på 10 000 kronor.

– Häftigt! Det här är väldigt stort. Hela JVM-resan är vinterns höjdpunkt för mig, säger Crüsell.

FAKTA: Alla vinnare på Skidsnack-galan 2024:

Årets junior: Evelina Crüsell, Skellefteå.
Årets genombrott: Alvar Myhlback, Bjursås.
Årets prestation: Frida Karlsson, Sollefteå.
Årets herråkare: Edvin Anger, Åsarna.
Årets damåkare: Linn Svahn, Östersund.
Skidsnacks specialpris: Kristine Stavås Skistad, Norge.
Klubbkampen: Östersunds SK

Vid frågor, vänligen kontakta:

Pontus Weinemo, strategisk sportchef Expressen, pontus.weinemo@expressen.se