Dala-Demokratens och Länstidningen i Östersunds sajter görs om – ska fokusera på opinionsjournalistik

Bonnier News Local har i dag informerat facken om en planerad förändring där Dala-Demokratens och Länstidningen i Östersunds sajter stöps om till mer nischade produkter inriktade på opinionsjournalistik, nyhetsfördjupning och analys mot en politiskt och samhällsintresserad målgrupp. Förhandlingar ska nu inledas. Samtidigt planerar Dala-Demokraten att övergå till tredagars-utgivning.

Dala-Demokratens och Länstidningen i Östersunds sajter görs om – ska fokusera på opinionsjournalistik
Fredrika Hillervik, redaktionschef och ansvarig utgivare Dala-Demokraten och Peder Edvinsson, chefredaktör och ansvarig utgivare Länstidningen Östersund. Foto: Tomas Nyberg och Håkan Luthman.

Både Dala-Demokraten och Länstidningen i Östersund har, som andratidningar på sina respektive orter, länge kämpat med att nå en hållbar ekonomi. När det statliga mediestödet nästa år görs om och fokus läggs på att ”främja lokal nyhetsförmedling i hela landet”, förändras förutsättningarna.

För att kunna fortsätta med tidningarnas kärnuppdrag, bibehålla en långsiktigt hållbar utgivning av papperstidningen och samtidigt värna mångfalden av röster i samhället, som de båda tidningarnas socialdemokratiska ledarsidor bidrar till, planeras för en omstöpning av respektive sajt. Planen är att de ska fokusera på opinionsjournalistik, nyhetsfördjupning och analys. Den dagliga nyhetsrapporteringen kommer läsarna fortsättningsvis få genom  pappers- och e-tidningen. Digitalt kan kunderna redan i dag få tillgång till Bonnier News bundlade prenumerationsprodukt +Allt. Med +Allt kan de bland annat läsa nyheter från samtliga Bonnier News Locals titlar, exempelvis Borlänge Tidning i Dalarna eller Östersunds-Posten i Jämtland, men också Dagens Nyheter och Expressen.

– Dala-Demokraten har många lojala läsare som känner en tillhörighet i eller är intresserade av opinion från vänster och den socialdemokratiska åsiktsfären. De förändringar vi vill göra medför att Göran Greider nästa år kommer att få sällskap av flera nya spännande namn på ledarredaktionen då vi planerar för att vår sajt ska få en tydligare opinionsprofil. Det kommer då förstås att märkas även i tidningen, säger Fredrika Hillervik, redaktionschef och ansvarig utgivare på Dala-Demokraten.

– Förslaget känns bra då det ger Länstidningen en riktning för framtiden som tar hand om läsarna, oavsett om de följer oss i papperstidningen eller via sajten. I och med att vi enligt förslaget skruvar på sajtens innehåll kommer vi att sticka ut som ett ännu tydligare komplement till andra medier i Jämtlands län. Jag är också glad över att konstatera att förslaget möjliggör en arena för LT:s ledarredaktion att fortsätta med sina viktiga och vassa kommentarer och analyser från vänsterhåll. Det vet jag att läsare i både Jämtlands län och i hela landet också uppskattar, säger Peder Edvinsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Länstidningen i Östersund.

För Dala-Demokraten planeras också för en frekvensnedgång där tanken är att från och med 1 mars 2024 gå från sexdagars-utgivning till tredagars-utgivning av pappers- och e-tidning. 

– Dala-Demokraten har stora utmaningar framåt ekonomiskt – dels med papperstidningen som kostar mycket pengar att trycka och bära ut, dels med det förändrade mediestödet som ger tidningen nya förutsättningar från och med nästa år. Samtidigt som vi planerar för att ställa om digitalt och vässa vår sajt med tydligare opinionsprofil, så vill vi satsa på journalistiken – och det är många som älskar Dala-Demokraten som papperstidning. För att kunna göra det måste vi se över antalet utgivningsdagar. Det här är en nödvändighet för att vi ska kunna ge ut tidningen framåt, säger Fredrika Hillervik.

Länstidningen i Östersund kommer också fortsättningsvis att ges ut som papperstidning sex dagar i veckan och som e-tidning sju dagar i veckan.

Förslagen, som det inom kort inleds förhandlingar om, kommer också innebära förändringar för respektive tidnings organisation. Totalt berörs nio tjänster – fyra på Dala-Demokraten och fem på Länstidningen i Östersund.

Vid frågor, vänligen kontakta

Fredrika Hillervik, redaktionschef och ansvarig utgivare, Dala-Demokraten
073-925 32 36, fredrika.hillervik@daladem.se

Peder Edvinsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Länstidningen Östersund
070-426 05 28, peder.edvinsson@ltz.se