
2025-05-02
Dagens NyheterI samband med Pressfrihetens Dag 3 maj publicerar det internationella medieinitiativet ”One Free Press Coalition” sin årliga lista över världens 10 mest akuta pressfrihetsfall. I år ansluter Dagens Nyheter och Bonnier News som partners - och fallet med den svenska journalisten Joakim Medin, Dagens ETC, som sitter fängslad i Turkiet tar plats på listan.
One Free Press Coalition består av över 30 nationella och internationella medieorganisationer som använder sina gemensamma plattformar för att uppmärksamma frågor kring pressfrihet. Bland medlemmarna finns bland andra The Associated Press, Dow Jones, Wall Street Journal, Reuters, Boston Globe, The Economist, Financial Times och Washington Post. I samband med Världsdagen för pressfrihet (3 maj) publiceras den årliga listan över de ”10 mest akuta” fallen, i syfte att uppmärksamma kollegor som fängslats för att de försökt säga sanningen. Dessa tio fall belyser staters försök att kriminalisera journalistik, tysta medier och undanhålla information från allmänheten.
Listan sammanställs i samarbete med Committee to Protect Journalists (CPJ), International Women’s Media Foundation (IWMF) och Reporters Without Boarders (RSF). Enligt CPJ satt 361 journalister fängslade världen över vid slutet av 2024 (en ökning från 320 år 2023).
I augusti 2024 firade One Free Press Coalition frigivningen av två amerikanska journalister – Evan Gershkovich och Alsu Kurmasheva – från ryskt förvar, efter att deras fall toppat listan i maj 2024.
Med det ökande antalet journalister som fängslas enbart för att de gör sitt jobb och försöker berätta sanningen, och med tanke på den framgångsrika kampanjen 2024 för att frigöra Gershkovich och Kurmasheva, förenas One Free Press Coalition kraftfullt i att stödja följande individer och deras akuta fall av förföljelse.
Sedan december 2020 har Jimmy Lai Chee-ying suttit fängslad i isolering i ett högriskfängelse i Hongkong. Den 77-årige medieentreprenören och brittiske medborgaren grundade tidningen Apple Daily, som sedan dess tvingats lägga ned i samband med Kinas tillslag mot prodemokratisk aktivism och journalistik. Lais son Sebastien sade till CPJ i slutet av 2024: ”För sin hängivenhet till frihet har de tagit ifrån honom hans egen. För hans mod att försvara andra har de nekat honom mänsklig kontakt.”
Peking har upprepade gånger skjutit upp rättegången mot Lai, som står åtalad för uppvigling och samröre med utländska makter, samtidigt som han avtjänar ett straff på 5 år och 9 månader. Lai förnekar brotten och har nekat till skuld. Hans juridiska team sade till PBS 2024 att han har ”åtalats för att vara journalist och för sina texter, sin kontakt med internationella människorättsorganisationer och sina samtal med politiker för att uppmärksamma dessa frågor.”
Den prisbelönta dokumentärfilmaren Shin Daewe dömdes 2024 till livstids fängelse (senare omvandlat till 15 år) för olagligt innehav av en oregistrerad drönare, efter att ha blivit arresterad och förhörd 2023 när hon tog emot en drönare som hon beställt online. Enligt Voice of America nekades Daewe juridiskt ombud och dömdes för att ha finansierat terroristverksamhet. Hennes make noterade att hon verkade ha blivit slagen under polisförhör, med synliga stygn i huvudet och märken på armarna.
Daewe rapporterade för den lokala mediegruppen Democratic Voice of Burma och frilansade regelbundet för Radio Free Asia, med dokumentärer om miljöfrågor och väpnade konflikters inverkan på civilbefolkningen. CPJ rapporterar att Myanmar är världens näst värsta fängslande stat för journalister.
Journalisten Frenchie Mae Cumpio, 26, från Tacloban har suttit i häkte i fem år. Myndigheterna gjorde en räd mot hennes hem i februari 2020 och arresterade henne - tillsammans med kollegorna Marielle Domequil och Alexander Abinguna – och anklagade henne för innehav av illegala vapen och finansiering av terrorism, vilket hon förnekar.
Cumpio har vittnat om flera månaders övervakning och trakasserier innan räden.
En extern utredning visade att ett vapen och en granat planterats av militären i hennes hem för att fälla henne, då 21 år gammal. Hon rapporterade i lokalradio om övergrepp från militär och polis samt producerade oberoende journalistik om marginaliserade grupper. Om hon fälls riskerar hon upp till 40 års fängelse.
Den vietnamesiska författaren, journalisten och aktivisten Pham Doan Trang, 45, arresterades 2020 anklagad för ”antistatlig propaganda”. Hon hölls isolerad i över ett år före sin endagsrättegång 2021, där hon dömdes till nio års fängelse.
Under åren före gripandet utsattes hon för hot, polisvåld, självpåtagen exil och förhör på grund av sina texter om demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, miljöförstöring och kvinnors rättigheter. Hon publicerade i bland annat Luat Khoa, The Vietnamese, statliga medier och exilbloggen Danlambao. Suzanne Nossel, tidigare vd för PEN America, sade 2024: ”Hon har offrat sin hälsa och frihet i rättvisans namn.”
Frilansjournalisten Ihar Losik arbetade för Radio Free Europe/Radio Liberty i Vitryssland och greps i juni 2020 inför det riggade valet i augusti. Han åtalades för bland annat ”organisering av massupplopp” och ”uppvigling till hat”. Efter en fem månader lång rättegång bakom stängda dörrar 2021 dömdes han till 15 års fängelse.
Rapporter visar att Losik, 32, har hungerstrejkat, flyttats mellan fängelseceller, nekats brevkontakt och skadat sig själv. Han hålls nu isolerad. RSF lämnade 2025 in en anmälan till Internationella brottmålsdomstolen för hans räkning. President Lukasjenko har slagit hårt mot oberoende medier och även låtit fängsla Losiks fru Darya i över ett år efter att hon gav en intervju till Belsat.
Sedan 2023 har Azerbajdzjan genomfört ett omfattande tillslag mot oberoende medier och åtalat minst 16 journalister, däribland Sevinj Vagifgizi, chefredaktör för antikorruptionssajten Abzas Media. Hon och fem kollegor har arresterats och sitter kvar i häktet under vad som beskrivs som ”fruktansvärda förhållanden”.
De anklagas för ekonomiska brott, inklusive olaglig finansiering från västländer. Polisen påstår att över 43 000 dollar hittades i mediehusets lokaler. Vagifgizi och kollegorna förnekar brott och hävdar att anklagelserna är hämnd för deras granskningar av offentliga personers förmögenheter. Under en förhandling i mars 2025 sade Vagifgizi, 35: ”Det här handlar inte om smuggling, skattebrott eller förfalskning – det handlar om intolerans mot sanningen.”
Yesypenko är en av minst 18 ukrainska journalister från ryskockuperade Krim som hålls fängslade i Ryssland av politiska skäl. Han är 56 år, dubbel medborgare (rysk och ukrainsk), och arbetade för Crimea.Realities, en enhet inom Radio Free Europe/Radio Liberty.
Han rapporterade om sociala och miljömässiga frågor, inklusive ekologiska kriser och ockupationens påverkan. Han greps 2021 och dömdes 2022 till sex års fängelse (senare sänkt till fem). De ursprungliga spionanklagelserna drogs tillbaka och ersattes med anklagelser om vapeninnehav. Han och människorättsgrupper kallar anklagelserna fabricerade. Han har vittnat om tortyr med elchocker för att tvinga fram en falsk bekännelse.
Kina är världens ledande fängslande stat av journalister – minst 150 enligt RSF och CPJ. Bland dem finns Li Yanhe, Taiwanbaserad radiovärd och förläggare, som greps under en resa till Shanghai och 2025 dömdes till tre års fängelse och böter för att ha ”uppmanat till separatism”.
Li, född i Kina 1971, driver Gusa Press i Taiwan, som publicerat regimkritiska böcker. Han är även programledare på Radio Taiwan International. Gusa Press skrev i ett uttalande: ”Vi har inte sett åtalet, vet inte vad han fällts för, vad straffet innebär, eller om han får återvända hem efteråt.”
I februari 2025 fastställde Högsta domstolen i Kirgizistan fängelsedomar mot tre journalister från YouTube-kanalen Temirov Live för att ha ”uppmanat till massupplopp”.
Makhabat Tajibek kyzy dömdes till sex år, Azamat Ishenbekov till fem år, och Aike Beishekeyeva till fem år (varav tre år villkorligt). Sju andra kollegor greps i januari 2024 men släpptes senare. President Sadyr Japarov avfärdade dem som ”inte riktiga journalister” och hävdade att de ”spred falsk information som uppmanade till upplopp”.
Den svenske journalisten Joakim Medin, korrespondent för tidningen ETC, har suttit i högriskfängelse i Silivri, Turkiet sedan 30 mars. Han greps tre dagar tidigare i Istanbul under en resa för att rapportera om oroligheter i staden.
Han anklagas för att ha förolämpat president Erdoğan och tillhört en väpnad terroristorganisation efter att ha bevakat en protest i Stockholm 2023 organiserad av PKK-nära grupper. Medin är specialiserad på bland annat kurdiska frågor. I ett handskrivet meddelande via sin advokat skrev han: ”Journalistik är inget brott i något land.” Enligt RSF och Bianet har minst 77 journalister dömts för att ha ”förolämpat presidenten” under Erdoğans styre.
Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare Dagens Nyheter
peter.wolodarski@dn.se