Bonnier News stöttar oberoende journalistik i krigets Ukraina

Just nu flyr människor för sina liv i Europa. Kriget i Ukraina skördar offer, och det brukar sägas att krigets första offer alltid är sanningen. Därför har Bonnier News beslutat att stötta medier och medieorganisationer som verkar i Ukraina med en miljon kronor.

Bonnier News stöttar oberoende journalistik i krigets Ukraina
Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Bonnier News olika tidningar bevakar konflikten i Ukraina och tar olika initiativ för att hjälpa, exempelvis samarbetar Expressen med Röda korset om en insamling. Men Bonnier News kommer också skänka en miljon kronor till bland annat internationella Reportrar utan gränser, som just nu förbereder en insats med stöd i form av hjälmar och skyddsvästar till ukrainska journalister, samt The Ukrainian Association of Press Publishers som är systerorganisation till svenska Tidningsutgivarna (TU).

”Vårt viktigaste bidrag är alltid den journalistik som Bonnier News olika tidningar, som bland annat ges ut i Östeuropa, gör. Bonnier har sedan 1990-talet varit en engagerad utgivare av medier i det gamla östblocket och vi ser nu att behoven av hjälp i Ukraina är stora. Därför vill vi bidra till oberoende journalistik där”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.

”Vi följer utvecklingen och det som görs och sägs från medieorganisationer som Tidningsutgivarna och Utgivarna, vi är också i dialog med internationella medieorganisationer och kan även ge riktade stöd. Det finns orsak att tro att konflikten kommer att vara långvarig och därför har vi bildat flera arbetsgrupper för detta.”