Bonnier News prisade av Sveriges Marknadsförbund för arbetet för det fria ordet

I dag på Tendensdagen, som arrangeras av Sveriges Marknadsförbund, prisades Bonnier News för sitt arbete med att stärka det fria ordet och för insatsen för fri journalistik i Ukraina. Bonnier News vd Anders Eriksson mottog hyllningen på China Teaterns scen.

Bonnier News prisade av Sveriges Marknadsförbund för arbetet för det fria ordet
Foto: Niklas Palmklint/Sveriges Marknadsförbund

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, tog Bonnier News beslut om att stötta fria och oberoende medier i Ukraina. Bolaget har sedan dess donerat bland annat pengar, skyddsutrustning, datorer, powerbanks och telefoner till ukrainska medier och har kört flera transporter med utrustning till landet. Bonnier News var också med och initierade Ukrainian Media Fund som hittills betalat ut omkring nio miljoner kronor till löner och utgivning för ett 50-tal ukrainska journalister och medier.

– Vi har hela tiden lyssnat på behoven på plats. När det fanns en oro för ryska attacker mot kärnkraftverk, så köpte vi professionell skyddsutrustning mot radioaktivt nedfall och donerade dessa skyddskläder till lokala medier nära kärnkraftverken, berättar Anders Eriksson.

I dag uppmärksammades Bonnier News av Sveriges Marknadsförbund, som under Tendensdagen prisade bolaget för arbetet med att stärka den fria journalistiken i Ukraina.

– Anders Eriksson är en förebild med sin handlingskraft att initiera insamling av pengar för den fria journalistiken i Ukraina. Det är beundransvärt och vi på Sveriges Marknadsförbund vill uppmärksamma och lyfta Bonnier News viktiga arbete. Dessutom är journalistikens roll än mer viktig i krig, säger Francesca O’Brien, vd på Sveriges Marknadsförbund. 

– Det är en ära för oss att få hylla Anders Eriksson och Bonnier News på Tendensdagen.

Anders Eriksson själv poängterar vikten av att verka för fri och oberoende journalistik i och från krigs- och katastrofhärjade länder.

– Bonnier News har värdeord som lyder ”För det fria ordet”. De orden blir väldigt konkreta just nu, inte minst när våra egna reportrar och fotografer skickas till Ukraina, Afghanistan, Gaza-Israel eller andra konflikt- och katastrofområden för att förmedla det som händer där, säger Anders Eriksson.

Det här är inte första gången som Bonnier News arbete för fri och oberoende journalistik i Ukraina uppmärksammas. I augusti 2022, på den Ukrainska nationaldagen, mottog Bonnier News ett officiellt tack från den ukrainska regeringen för det stöd som bolaget visat i samband med kriget.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Anders Eriksson, vd Bonnier News
anders.eriksson@bonniernews.se, 08-738 19 21