Premiär för Repost – oberoende sajt med nyheter på ryska

Nu lanseras Repost – en ny oberoende tidning som från Estland publicerar nyheter på ryska för en publik inom och utom Ryssland. Journalisterna har flytt Moskva och St Petersburg för att arbeta på redaktionen i Tallinn. Bakom den nya satsningen står en stiftelse som ska finansieras av bland andra Bonnier News och Amedia.

Premiär för Repost – oberoende sajt med nyheter på ryska

Ryssland rankas av organisationen Reportrar utan gränser som nummer 155 på det globala pressfrihetindexet för 2022. Det finns i dag inga möjligheter för fria medier att verka inne i Ryssland, istället tar miljoner ryssar del av information från medier utanför landets gränser. Under våren har därför stiftelsen News Media Insamlingsstiftelse bildats i Sverige. Och i Estland har bolaget AS News Bureau grundats och anställer just nu ett tiotal ryska journalister.

– Repost sammanfattar och kommenterar nyheter och ska med en visuell journalistik locka en yngre publik, säger chefredaktör Filipp Bakhtin som tidigare varit chefredaktör för magasinet Esquire i Moskva.

Stiftelsens syfte är finansiera företagets utgivning av oberoende nyheter på ryska, och donatorer till stiftelsen blir bland andra Bonnier News och den norska tidningskoncernen Amedia.

– Bonnier News har sedan krigsutbrottet i februari donerat pengar och utrustning till medier i Ukraina. Nu står vi bakom Repost för att stötta oberoende journalistik i Ryssland, där Bonnier tidigare drev fyra olika tidningsprojekt innan de blev omöjliga på grund av Putin-regimens medielagar, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News och ordförande för
News Media Insamlingsstiftelse.

– Repost ska erbjuda rysktalande inom och utom Ryssland nyheter att lita på och det från Tallinn, där Dagens industri-gruppen också ger ut affärstidningen Delevoy Vedemosti för de hundratusentals ester som talar ryska. Ända sedan 1989, då den estniska affärstidningen Äripäev kom ut med sitt första nummer, har Dagens industri på olika sätt stöttat oberoende journalistik i Östeuropa, säger Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri, affärsområdeschef för Bonnier News Business och ordförande för AS News Bureau.

– Efter Sovjetunionens fall försökte Amedia bidra till en fri press, men kunde inte fortsätta som utgivare i Ryssland. Dagens situation är dramatiskt förvärrad med ryska myndigheters ökande censur och hemska krigshandlingar. Dagligen ser vi exempel på att demokratikampen i Ryssland är svårare än på länge. Därför väljer Amedia att ta en aktiv roll i stiftelsen som Bonnier News partner. Vårt bidrag är en naturlig förlängning av vår publicistiska idé om att säkra och stärka yttrandefriheten, säger Marte Ingul, koncerndirektör på den norska lokaltidningskoncernen Amedia och styrelseledamot i News Media Insamlingsstiftelse.

Bolaget AS News Bureau, som ger ut Repost, leds av vd Andrus Vaher som tidigare var chef för Bonnier B2B ́s tidningar i Ryssland. Projektledare och styrelseledamot i både AS News Bureau och News Media Insamlingsstiftelse är Thomas Mattsson, Senior Advisor på Bonnier News.

– 1938 tvingades en judisk förläggare fly nazismen i Wien, kom till Sverige och fick hjälp med sin fortsatta utgivning av Bonnierförlagen. 1989 när Sovjetunionen började falla samman startade Bonnier tidningen Äripäev i Estland. Nu är det 2022 och vi försöker bidra till att ryska journalister kan fortsätta rapportera från ett annat land och det i en nättidning som vi lanserar i dag, säger Thomas Matsson.