Ny biträdande kulturchef på Expressen

2024-01-26

Expressen

Valerie Kyeyune Backström, 34, blir Expressens biträdande kulturchef. – En lysande skribent och redaktör, som kommer att ge ny kraft till kultursidan, säger kulturchef Victor Malm.

Ny biträdande kulturchef på Expressen
Valerie Kyeyune Backström, foto: Olle Sporrong

Valerie Kyeyune Backström har sedan juni 2023 varit vikarierande litteraturredaktör på Expressens kultursida. Samma år mottog hon tre priser för sin kulturjournalistiska gärning (Axel Liffner-stipendiet, Madeleine Gustafsson-priset samt Nöjesguidens Stockholmspris). 2020 debuterade hon som författare med “Ett nytt England”.

– I Valerie Kyeyune Backström har Expressen en orädd kritiker och redaktör med sällsynt spännvidd. Hon är lika hemma på teatern och museerna som hon är i frågor om populärkultur, dokusåpor och influerarnas välde över våra tankar. Jag är glad och tacksam att hennes skärpa blir en permanent del av redaktionen, säger Victor Malm, kulturchef.

Valerie Kyeyune Backström har bakgrund som chefredaktör på Bang.

– Expressen har ju varit mitt skrivande hem i tio år, det är här jag formats och utvecklats som skribent och kritiker. Att nu bli en fast del av redaktionen känns fantastiskt roligt! En kultursida ska både roa och uppröra, förvåna och bilda sina läsare. Det är en ära att få bidra till en sådan uppgift.

Valerie Kyeyune Backström tillträder sin nya tjänst 1 februari.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Valerie Kyeyune Backström, kulturredaktör
valerie.kyeyune@expressen.se