Greider och Wennberg startar gemensamt nyhetsbrev för läsare med ”hjärtat till vänster”

Två av landets viktigaste vänsterorienterade opinionsbildare, Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider och Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg, startar det gemensamma nyhetsbrevet “Veckans vänster”. Syftet är att ge läsare med “hjärtat till vänster” veckans viktigaste, bästa och mest läsvärda ledartexter. – Det är helt enkelt så att det finns behov av vänsterröster i ett borgerligt dominerat politiskt medieklimat, säger Göran Greider.

Greider och Wennberg startar gemensamt nyhetsbrev för läsare med ”hjärtat till vänster”
Göran Greider och Jenny Wennberg startar det gemensamma nyhetsbrevet "Veckans vänster". Foto: Nicklas Thegerström

Den vänsterdrivna opinionsjournalistiken har blivit mer och mer sällsynt i svensk media och det finns en avsaknad av vänsterröster. Det menar Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten och flitig debattör i media, och Jenny Wennberg, politisk redaktör på Arbetarbladet. Tillsammans startar de nu nyhetsbrevet “Veckans vänster”, vars första nummer kommer ut på fredag 3 mars.

– Om vi går tillbaka 20 år i tiden så fanns det långt fler socialdemokratiska tidningar och arbetarrörelsen var ju starkare rent generellt. I dag på riksnivå så är det egentligen bara Aftonbladets ledarsida som finns där. Arbetarrörelsen är helt enkelt nedrustad, säger Göran Greider.

– Arbetarbladets och Dala-Demokratens ledarsidor är två av ytterst få motpoler till den nästan totala borgerliga dominansen i svensk press och i debatten. Det är viktigt att nå ut så brett som möjligt med de röster som finns på vänsterkanten och det här är ytterligare en plattform för det, säger Jenny Wennberg.

Jenny Wennberg hoppas att “Veckans vänster” ska hjälpa läsarna med politiska argument som de kan använda i sin egen vardag.

– Människor ska kunna läsa Arbetarbladets ledarsida och känna sig mindre ensamma och se att det finns andra som har samma syn på samhället. Hos oss kan de hitta argument som de kan använda i sin egen vardag, för att orka ta debatten vid fikabordet på jobbet eller vid middagen hemma. Kan jag bidra med det som ledarredaktör så är det det finaste som finns.

Nyhetsbrevet är tänkt att komma i läsarnas mejlkorgar varje fredag och kommer, förutom texter av Göran Greider och Jenny Wennberg, också innehålla texter av flera olika gästskribenter. Bland annat kommer riksdagsledamöterna Sofie Eriksson (S) och Kajsa Fredholm (V) samt Dala-Demokratens ekonomijournalist Per Lindvall synas frekvent i nyhetsbrevet.

“Veckans vänster” är en gemensam satsning av två av Bonnier News Locals titlar, Dala-Demokraten och Arbetarbladet, och förhoppningen är att nyhetsbrevet ska vara en bra service till både befintliga och nya läsare för att ta del av tidningarnas opinionsjournalistik.

För mer information, vänligen kontakta:

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten
023-475 86, goran.greider@daladem.se

Jenny Wennberg, politisk redaktör Arbetarbladet
026-159349, jenny.wennberg@arbetarbladet.se