Expressens och lokaltidningarnas nästa rättighetssatsning – skriver långt avtal med SBL Herr

Svenska Basketligan Herr (SBL) får en ny stor mediepartner. Ligan kommer med start i höst och under flera år framåt visas på Expressen och flera lokaltidningar runt om i landet. – Ambitionen är att tillsammans lyfta intresset för SBL till en ny nivå, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

Expressens och lokaltidningarnas nästa rättighetssatsning – skriver långt avtal med SBL Herr

Bonnier News, Gota Media och NTM genomför tillsammans en satsning på livesänd sport för att stärka respektive koncerns innehåll ytterligare. De tre mediekoncernerna presenterade tidigare i år bland annat ett gemensamt avtal med Svenska Fotbollförbundet kring division 1 dam, division 2–3 herr och futsal, och även ett fyraårigt avtal med den näst högsta serien inom damfotbollen, Elitettan. Sedan tidigare samarbetar mediehusen även kring innebandyns två högsta ligor, SSL dam och SSL herr. Dessutom presenterade Bonnier News och NTM nyligen att de har förvärvat rättigheten för elitserien i bandy dam och herr för fem år framåt.

Parterna presenterar nu förvärvet av nästa stora svenska ligarättighet: Svenska Basketligan Herr. Samtliga matcher kommer att visas på Expressen. Dessutom kommer Bonnier News Locals, NTM:s och Gota Medias lokala varumärken visa “sina” lokala lag på den egna plattformen. 

Exempelvis kommer Östersunds-Posten att visa Jämtlands alla matcher och Norrköpings Tidningar kommer att visa Norrköpings alla matcher.

Matcherna kommer att produceras av Rego, som har producerat SBL Herr under många år.

– SBL Herr  har visats på vår egen plattform under många år och har även haft en del nationell exponering med några matcher hos SVT varje säsong. Nu tar vi nästa kliv genom att ha en stor nationell medieaktör som sänder alla matcher och vi tilltalas verkligen av Bonnier News och deras lokalmediekollegors möjlighet till såväl nationell som lokal exponering, säger Bo Sundberg, ansvarig för medierättigheterna för  SBL Herrs räkning.

Avtalet, som är ett samarbete mellan mediekoncernerna, SBL Herr  och XVI Sports, som företräder SBL Herr , är flerårigt och parterna ser en långsiktig satsning för att lyfta intresset för ligan.

– Vi har med vår rättighet för innebandyns SSL sett hur intresset för innebandyn har ökat hos oss. Nu får vi möjlighet att göra en liknande resa med ytterligare en högstaliga i en stor sport, vilket vi ser som otroligt inspirerande, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

Pontus Weinemo, strategisk sportchef på Expressen, ser ännu en pusselbit för att stärka Expressens sportinnehåll.

– Livesänd sport är en viktig del i vårt arbete att vara ledande inom svensk sportjournalistik och nu får vi chansen att visa massor av högdramatiska matcher hela vägen till att SM-guldet delas ut, säger Weinemo. 

Lasse Hansson, livesportansvarig hos Gota Media, och Jens Pettersson, chef för redaktionell utveckling hos NTM, ser båda hur denna uppgörelse kommer att stärka sportinnehållet ordentligt.

– Det är en styrka att en lokaltidning, i detta fallet Borås Tidning hos oss, kan visa alla matcher med ett av stadens elitlag, Borås Basket, på högsta nivå, säger Lasse Hansson.

NTM bevakar bland annat BC Luleå, Norrköping Dolphins och Uppsala Basket.
– Basketen har ett stort intresse i Luleå, Norrköping och Uppsala, så detta blir ett väldigt lyft för våra lokala titlar på dessa orter, säger Jens Pettersson.

Så kommer Svenska Basketligan herr att visas

Expressen: Visar alla matcher i ligan.

Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund: Visar Jämtlands alla matcher.

Bärgslagsbladet: Visar Köpings alla matcher.

Länstidningen i Södertälje: Visar Södertäljes alla matcher.

Smålands Dagblad och Smålands-Tidningen: Visar Nässjös alla matcher.

Norrköpings Tidningar: Visar Norrköpings alla matcher.

Upsala Nya Tidning: Visar Uppsala baskets alla matcher

NSD och Norrbottens-Kuriren: Visar Luleås alla matcher.

Borås Tidning: Visar Borås alla matcher.


Vid frågor, vänligen kontakta:

Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News, 070-252 71 65

Bo Sundberg, Ansvarig medierättigheter Svenska Basketligan herr, 070-726 22 02