David Lagercrantz ny kolumnist i Expressen

2023-09-01

Expressen

Författaren David Lagercrantz är ny kolumnist i Expressen. Han kommer att skriva varje lördag. – Jag är glad att återvända till Expressen, säger han.

David Lagercrantz ny kolumnist i Expressen
David Lagercrantz, foto: Olle Sporrong

David Lagercrantz påbörjade sin yrkeskarriär som kriminalreporter på Expressen. Han bevakade några av de största mordfallen i Sverige under 80- och 90-talen, som trippelmordet i Åmsele. En spektakulär intervju med Ulf Lundell brukar också nämnas när hans år ska summeras.

Nu återvänder han till Expressen i rollen som kolumnist.

– Jag är helt makalöst nervös eftersom jag är författare och tycker att jag ska skriva på nivå. Och så vill jag hävda mig mot alla lysande kolumnister som skrivit i den här genren, säger han om det nya uppdraget.

Lagercrantz har skördat stora framgångar som författare. “Jag är Zlatan” tillhör en av Sveriges största boksuccéer någonsin, liksom hans tre böcker i Millenniumserien. Nu är Lagercrantz aktuell med andra delen i sin nya deckarserie.

På senare år har han också märkts för sitt engagemang i Svenska Pen.

– David Lagercrantz är en skarp intellektuell med ett osedvanligt levande språk och förmåga att nå ut. Det känns fantastiskt att få hans perspektiv på samtiden i Expressen, säger chefredaktör Klas Granström.

David Lagercrantz skriver sin första kolumn nästa vecka och sällar sig då till Expressens övriga skribentprofiler som Jonas Gardell, Valerie Kyeyune Backström, Cecilia Hagen och Jens Liljestrand.

Lagercrantz kommer att skriva på lördagar på sajt och i den tryckta tidningen.