Bonnier News utsatt för överbelastningsattack under valkvällen

Under valkvällen utsattes Bonnier News för en DDoS-attack vilken drabbade flera av koncernens nyhetssajter. Just nu pågår ett arbete att ta reda på vad som hände, hur det kunde hända och hur en liknande attack ska förhindras i framtiden.

Bonnier News utsatt för överbelastningsattack under valkvällen

Attacken påbörjades strax före klockan 22.00 på söndagskvällen och pågick under knappt en timme. Främst drabbades Bonnier News Locals lokala nyhetssajter som låg nere. Ett arbete inleddes för att övergå till till så kallade nödsajter, vilket de största lokala sajterna – framför allt Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad – också gjorde, för att läsarna fortsatt skulle kunna ta del av den intensiva valbevakningen. Också Expressens sajt påverkades, men inte i lika stor omfattning och besökarna drabbades inte.

Ett intensivt utredningsarbete pågår just nu inom Bonnier News.

– Det som hände var extremt olyckligt då valkvällen är en av årets mest händelserika nyhetskvällar. Attacken var inte bara en attack på vår verksamhet, den var också ett angrepp på det fria ordet. Det finns uppenbarligen krafter som vill försvaga den fria journalistiken. Vi undersöker just nu hur detta kunde ske och ska analysera hur vi agerar framåt för att något liknande inte ska kunna ske igen, säger Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News.

Då också Valmyndigheten uppvisade tekniska problem under kvällen pågår en dialog för att reda ut om det finns eventuella samband med attacken mot Bonnier News.

– Än är det dock för tidigt att dra några slutsatser kring detta, säger Elsa Falk.

Bonnier News återkommer med mer information.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Elsa Falk, kommunikationschef Bonnier News
070–600 74 94, press@bonniernews.se