Bonnier News Local startar nyhetssajt i Österåker

Nu i Österåker, så heter Bonnier News nya nyhetssajt som lanseras på onsdag 31 augusti. En lokal redaktion ska bevaka skärgårdskommunen nordost om Stockholm. – Det här är en unik satsning. Att en traditionell mediekoncern startar ett nytt lokalt nyhetsmedium är extremt ovanligt, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef Bonnier News Local.

Bonnier News Local startar nyhetssajt i Österåker
Nu i Österåkers redaktion består av chefredaktör Rikard Bäckman samt reportrarna Dina Haglund och Rebecka Axerup.

På onsdag den 31 augusti är det premiär för Nu i Österåker. Den helt digitala nyhetskanalen har redaktion i centrala Åkersberga och finns som sajt, app, i nyhetsbrev och i sociala medier.

– Det här är något vi sett fram emot länge. Går det att göra lokal journalistik av hög kvalitet i en kranskommun till Stockholm? Ja, vi tror det då Österåker, med omkring 50 000 invånare, saknar kontinuerlig bevakning, säger Mikael Nestius.

– Vi vill ta reda på om det går att göra en rent digital lokal sajt med prenumerationsintäkter som bärande affärsidé. Vi tror att det går att bygga en digital prenumerationsaffär i ett medium för att stärka den lokala bevakningen, och i längden också den lokala demokratin, fortsätter Mikael Nestius.

Redaktionen leds av Rikard Bäckman, Åkersbergabo med förflutet från såväl Mittmedia som Bonnier News Local, där han senast drev sajten Bandypuls och också arbetade med inköp av livesporträttigheter. Med sig har han reportrarna Dina Haglund och Rebecka Axerup.

– Det här är för för häftigt för att inte vara med om. Det är speciellt och i någon mening är vi med och skriver historia, säger Rikard Bäckman, som länge sett ett behov av en digital nyhetskälla i kommunen.

– Människor är ju intresserade av att veta vad som händer i deras omgivning. I dag skrivs det mycket i lokala Facebook-trådar när något speciellt händer, men det tappar ofta i seriositet och trovärdighet. Vi kommer vara här och nu, vi är på plats och rapporterar på riktigt när det händer. Journalistiken ska vara fräsch och aktuell med ett modernt tilltal, säger Rikard Bäckman.

Att använda sig av alla de verktyg som finns för att göra artiklarna tilltalande och lättillgängliga, blir också viktigt.

– Vi ska jobba med bilder, med rörligt och maxa presentationen med de medel som vi har.

Lagom till lanseringen sänder Nu i Österåker Svenska Cupen-mötet i fotboll mellan IFK Österåker och Jönköping Södra på onsdag 31 augusti.

Sajten kommer nås på www.nuiosteraker.se.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Mikael Nestius, Affärsområdeschef Bonnier News Local
070-266 63 77, mikael.nestius@bonniernews.se

Rikard Bäckman, Chefredaktör och ansvarig utgivare Nu i Österåker
076-773 07 46, rikard.backman@bonniernews.se