För det fria ordet

Bonnier News når ut till miljontals läsare, på höjden, bredden och djupet varje dag. Våra plattformar spänner över allt från tryckta tidningar och magasin till digitala nyhetssajter, breaking news, tv, podcasts och ljud. Bland våra över 100 varumärken finns en rad av Sveriges största och mest välkända tidningar. Det innebär förstås mängder av möjligheter, men som landets ledande nyhetsaktör inom Nordens största mediekoncern har vi också ett stort ansvar.

I en värld där pressfriheten krymper på olika håll, samtidigt som innehåll delas över tusentals plattformar från miljontals källor till ännu fler människor, blir det allt svårare att skilja nyheter från propaganda, fakta från felaktigheter, sanning från lögn.

Det är mycket som står spel för det samhälle vi alla ska dela – idag och imorgon. Här är trovärdighet och pålitlighet journalistikens stora utmaning och viktigaste uppdrag. Det är inget nytt för oss, men det är nu mer angeläget än någonsin, och det berör oss alla.

Vi vet vår plats och vi drivs framåt av den. Tillsammans. För vi tror inte på enfald. Vi tror på mångfald, genom engagemang, integritet, transparens och en affärsmässighet som hänger ihop hela vägen.

Den fria journalistiken är vår kärna. Men den står aldrig ensam, isolerad. Den befinner sig alltid i ett sammanhang och vi är många som gör den möjlig.

Hela vår affär bygger på att bidra till den fria världen. Det gör vi med journalistik, berättelser, granskning, kunskap och underhållning för det öppna samhället. Som en gemensam prenumerationsplattform för det fria ordet erbjuder vi ett adderat mervärde för fler – och ett löfte att bevisa varje dag. Det får också konsekvenser, inte bara i ord utan också i handling. Samtidigt är tydliga vägval en del av vårt DNA, där vårt samarbete med det fria ordet håller ihop en unik historik, samtid och framtid:

Vi startar en ny tidning som motvikt till nazismen under andra världskriget; när Berlinmuren faller grundar vi affärstidningar i Baltikum. Vi lyser upp vår fasad i Ukrainas färger i ett gemensamt ställningstagande för pressfrihet mitt emot den ryska ambassaden; vi låser upp prenumerationsinnehåll under samhällskriser för att tillgängliggöra vår journalistik för fler; och vi kraftsamlar inom vår plattform för att ekonomiskt stödja fortsatt fri journalistik i delar av det Europa som präglas av censur och propaganda.

Bland annat.

Vad som sker imorgon vet vi inte, men en sak är säker: vårt ställningstagande ställer också krav på oss själva. Allt vi gör ska bidra till det fria ordet för ett demokratiskt, inkluderande och hållbart samhälle – från utveckling av nya produkter och tjänster till tech, försäljning, journalistik, juridik, kommunikation och organisation.

Det är ett ständigt pågående uppdrag som vi jobbar både med och för. Det har vi gjort sedan starten och det tänker vi fortsätta med även i morgon. Den fria journalistiken är vår kärna. Men den står aldrig ensam, isolerad. Den befinner sig alltid i ett sammanhang och vi är många som gör den möjlig på olika sätt – som medarbetare, läsare, kund och partner.

Från ord till handling: Allt vi gör ska bidra till det fria ordet för ett demokratiskt, inkluderande och hållbart samhälle – från utveckling av nya produkter och tjänster till tech, försäljning, journalistik, juridik, kommunikation och organisation. Det är ett ständigt pågående uppdrag.