Han är buddy i Bonnier News talangprogram

En skjuts in i karriären, med stöd hela vägen.” Så beskriver Lucas Rudqwist sin tid på Bonnier News Digital Potential Program. I dag är han buddy till två av årets deltagare. 

Oval Copy 4 Created with Sketch.

Digital Potential Program (DPP) är Bonnier News talangprogram för nyutexaminerade inom systemvetenskap, datavetenskap, medieteknik och programmering. Det innebär en provanställning på Bonnier News med möjlighet till en tillsvidaretjänst efter att programmet avslutats. Unikt för programmet är att du får en personlig buddy, en mentor, som ger dig stöd och hjälp under de sex månader som programmet pågår. 

 

”Jag blev direkt som vem som helst i teamet”

Lucas Rudqwist var en av nio som gick programmet 2018 och han är i dag mentor till två av de nya deltagarna. 

– Det som är speciellt med Digital Potential Program är att man direkt får en buddy, oftast en person som själv har gått programmet. Min buddy, Sanna Marklund, visste exakt vad jag gick igenom och jag kände mig väldigt trygg med henne. 

 

Lucas läste sista terminen på Medieteknikprogrammet på KTH när han hörde om Digital Potential Program, och sökte två olika tjänster, som analytiker och utvecklare. År 2018 fanns fler roller att söka, förutom utvecklare sökte man analytiker och affärsutvecklare. Han blev antagen och fick en provanställning som utvecklare på Dagens industris utvecklingsavdelning. 

– Tack vare min buddy blev jag direkt som vem som helst i teamet även om jag var väldigt junior. Att jag nu själv får vara buddy är både lärorikt och utvecklande, säger Lucas.

 

Jobba med andra team och självständigt

Rollen som buddy innebär att leda de nya talangerna på vägen så att de blir en del av teamet på ett smidigt sätt.

– Jag sitter med mina DPP:are (deltagarna i programmet) varje dag, vi ingår i samma team. Från början innebar det mer stöd till dem, att guida i de olika system vi arbetar med och att få dem att känna sig trygga. Allt eftersom har de utvecklats massor. Nu arbetar de även med andra team och självständigt.

 

Tidigt får man delta i praktiska workshops kring hur Bonnier News arbetar, men också inom kommunikation, för att man ska kunna kommunicera bra med sin buddy. 

– Feedback är väldigt viktigt genom hela programmet. Vi har lärt oss att kunna kommunicera vad man behöver, både som deltagare och som buddy. Jag tycker att det är kul att lära ut, och jag vill att de ska känna att de kan fråga mig vad som helst.

 

Programmet innebär också stora möjligheter att utvecklas professionellt inom flera olika områden och avdelningar på Bonnier News.

– Det är väldigt öppet om man vill testa olika roller. Det ses bara som positivt eftersom man får bättre kunskap om hela företaget då, berättar Lucas som har arbetat med olika projekt inom Di:s utvecklingsteam. 

 

Vad är det bästa med programmet?

– Jag gick en bred utbildning, och var inte specialiserad inom något särskilt. DPP var ett sätt för mig att lära mig vad som krävs av en utvecklare. Programmet är perfekt om man är ny och kanske inte har så stor arbetslivserfarenhet. Du lär dig snabbt väldigt mycket, får stöd av en buddy och det är högt i tak.

 

Och vad är det bästa med att vara buddy?

– Man lär sig mycket själv som buddy. Men det bästa är nog att se hur de jag är mentor åt inte behöver mig längre. Då har jag lyckats, säger Lucas.